Tilbake

Sverre Skrot og Ingenting

Sverre Skrot bor sammen med moren sin på toppen av en skrothaug. Fru Mor er nærmest besatt av tanken på at sønnen skal finne seg ei dame som kan få orden på alt rotet og dessuten kan danse flamenco og sy gardiner. For å få slutt på maset bygger Sverre ei skrotdukke som skal forestille ei dame. Men da han er ferdig, har det blitt til en mann istedenfor. Naboen Healer-Lydia tilbyr å blåse liv i skrotdukka, slik at Sverre får seg en venn. Ingenting heter han. Men går det å an bli venn med Ingenting?

Harald Maximillian Stoltenberg lover en profesjonell og ellevill opplevelse for 1-4 klasse, hvor han formidler historien i en kortversjon ved å lese, fortelle, spille karakterer, danse flamenco og vise noen av de 70 tegningene han har laget i boka.

Læreplanmål

Bruk forfatterbesøket til å forsterke arbeide med kompetansemål i Samfunnsfag.

Etter 4. årstrinn:

- samtale om variasjonar i familieformer og om relasjonar og oppgåver i familien

- gje døme på rettar barn har, og ulike forventningar jenter og gutar møter i kvardagen, og samtale om korleis forventningane kan opplevast

-samtale om tema knytte til seksualitet, grensesetjing, vald og respekt

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Nordland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Harald Maxmillian Stoltenberg
  • Idé/opplegg: Historien rommer mange tanker i tida, men først og fremst at kjærlighet mellom to av samme kjønn er like bra som kjærlighet mellom to av motsatte. Så den ytre handlingen om sortering av skrot har også en dobbel betydning om at mennesket ikke kan plasseres i én og samme kasse.Hovedtemaet er mangelvare i norsk barnelitteratur. Det gis ut cirka 300 norske barnebøker hvert år og den lille prosentandelen med dette temaet kan telles på en hånd. Derfor er det viktig å lage en slik bok så barn i tidlig skolealder får et bilde av hvor mangfoldig verden og kjærligheten er. Boka er spekket med humor og fantasi og ligger ganske nært opp til et teatermanus. Det er viktig for forfatteren å vise alt det vi kan få ut av en enkelt bok. Han setter også av god tid til å snakke med elevene.

Om kunstner / utøver / gruppe

Harald har lang fartstid fra Barne- og Ungdomsavd. i NRK som programmaker og står også bak en rekke hørespill, opplesningsserier, lydbøker og tv-serier for barn.

Senere har han jobbet med barnekultur og teater i København hvor han fortsatt har hovedbase. Her har han også utdannet seg til psykoterapeut og diakon og har jobbet de siste årene for den danske folkekirken. I tillegg barneteater lager han teaterforløp for utsatte barn på sykehus, krisesentre og for flyktninger.

Sverre Skrot er den andre barneboka hans.

Publikumskommentarer

En fantastisk reise inn i fortellingen om Sverre Skrot og Ingenting :) En genial og fantasifull historie (om så mangt egentlig)! Temaer som også går rett inn i ulike læreplanmål: Toleranse, respekt, rettferdighet, vennskap, kjærlighet, tilgivelse, humor, eventyr....ja, man kan ramse opp.... Elevene våre kosa seg og viste stor innlevelse gjennom forestillingen :))) Stoltenberg "fanga elevene" (og oss voksne!) fra start til slutt. Elevene ble glade da vi viste dem boka vi fikk i gave :) Den skal vi lese (og kanskje spinne videre på historien ;) Tusen takk Harald, og velkommen tilbake til Ballangen skole :) Publisert av: Hege Løvslett (klasse - Ballangen skole) – 17.1.2019 15:21