Utforsk våre produksjoner og se hva som skjer!

Gå til kommune eller skole

DKS - Nordland

Nordland fylkeskommune

Postadresse: Fylkeshuset, 8048 Bodø

Besøksadresse: Prinsensgate 100, 8048

Telefon: 75650000

E-post:dks@nfk.no

Antall produksjoner: 58

 • Alle
 • Grunnskole
 • VGS

"Fanget" - en reise i forbrukersamfunnets tankediktatur - Nordlandsmuseet

Kulturarv, Trinn: VG1
Er du sjef over dine valg eller er du fanget i forbrukersamfunnets diktatur?  Hver dag står du ovenfor mange muligheter og valg, der noen er klokere og mer gjennomtenkte enn andre. Dine valg påvirker andre, men er du klar over hvordan dette egentlig henger sammen? På 1700-tallet gikk vi fra nødvendighetsvarer til forbruksvarer, og i dag er vi helt avhengige av forbruksvarer som stadig må fornyes. Alle medier formidler nye produkter på markedet, og reklamen forteller hvor lykkelige vi kommer til å bli. Er du en slavedriver som opprettholder dette forbruksdiktaturet? Nytter det egentlig at noen få bremser opp?Vi gir deg ingen fasit på vår reise, men et klarere bilde av din rolle i dette spill.

1 1/2 - en fortelling om ensomhet (Frida Odden Brinkmann)

Scenekunst, Trinn: 1-7
Hva skjer når dukkemannen Antero starter på nytt i et tomrom? Der kan han være akkurat den han er, og det blir ikke noe bråk. Men han trenger noen å danse med! Et par sjongleringsballer kanskje? Eller en kjæreste?Antero er middelaldrende, kortvokst og kommer lett i krangel. Han elsker frynser og sollyset fra lampa. Antero kan være hva som helst; en sjonglerende cowboy for eksempel.Det er deilig å få en ny sjanse, begynne på nytt, helt alene. Eller? Hvem er den stemmen? Den rare kvinnen som dukker opp og ikke lar ham være i fred? Hmm...Antero trenger noen å danse med. I avisen finner han kjærester av forskjellig kaliber, bare én passer til ham! Men når hun plutselig ringer på døren får han panikk... Hun heter Andrea og elsker alt i leiligheten hans...Frida Odden Brinkmann er sjonglør og sirkusartist, og med 1 ½ forenes figurteater og nysirkus i en underfundig soloforestilling.

9 grader nord

Musikk, Trinn: 1-VG3
Vi kaller musikken vi spiller progressiv, etnisk musikk, sier Dipha Thiruchelvam. Sammen med storesøsteren Mira,og kompisene Jakob Sisselson Hamre og Jakob Sønnesyn danner hun det som blir omtalt som et av bergensbølgens nye stjerneskudd, 9 grader nord.Musikken byr på en blanding av en rekke ulike sjangre,som baila, flamenco, jazz og karnatisk musikk, men selv beskriver bandet sangene som energiske, mystiske og rytmiske. Eller som Bergens Tidende oppsummerte det: «9 grader nord er ganske enkelt et skikkelig bra band.»Med bare fire låter ute har de spilt et utall konserter og bergtatt publikum i alle aldre på små og store festivaler og konsertscener rundt omkring i Norge.9 grader nord for ekvator finner vi byen Jaffna, påøya Sri Lanka, hvor foreldrene til Mira og Dipha kommer fra. Med instrumenter som blant annet bambusfløyte og cajon tar bandet med publikum på en musikalsk reise nærmere instinktene.

ALO - alltid

Musikk, Trinn: 1-7
I konserten ALO blir vi kjent med barndomsvennene Marit og Klemet som tar dere på en reise i samisk musikkverden. Marit Hætta Øverli og Klemet Anders Buljo er anerkjente samiske musikkunstnere som er barndomsvenner i virkeligheten. De har spilt sammen siden 80-tallet og i 2015 lanserte de albumet ALO.
I ALO forteller de om vennskap og om hvordan det er å vokse opp i samisk kultur. Historiene kommer fram gjennom joik og musikk, i både tradisjonsrik samisk og moderne form. ALO er et samisk ord og oversettes til "alltid". På samme måte som vi ønsker at vennskapene fra barndommen skal vare for alltid. Under konserten har musikerne med seg Sverre Gjørvad på trommer og perk.

Arktiske historier – Blikk på «Nord»

Visuell kunst, Trinn: 8-10
Hva er «Nord»? Er bildene av ditt «Nord» det samme nord som presenteres i kunst, media og reklame? Hvordan fremstilles land, folk og kultur i nord av folk utenfra, og hvordan presenterer vi oss selv? Hvordan var den historiske og hvordan er fremstillingen i dag? Hvor mye er overlevde myter og hva er virkelighet?Formidlingsprosjektet er på to timer. Det er inspirert av den vitenskapelige ekspedisjonen La Recherche som reiste gjennom Nord-Norge og Arktis i perioden 1838-1840. Den franske kunstneren François-Auguste Biard skildret og dokumenterte gjennom malerier det «Nord» som ekspedisjonen møtte. Biard hadde malt bilder av nord før ekspedisjonen. Men da var det kun en ide om nord han malte, siden han ikke hadde vært der selv.Den første timen får elevene et performativt foredrag hvor det legges opp til samtaler og aktivt engasjement mellom elevene og formidler. Med forskjellige tematikker utfordres, oppfordres og trenes elevene til refleksjon og kritisk tenkning rundt «Nords» identitet. Hvordan har andres blikk fra utsiden og våre blikk fra innsiden over tid påvirket hvordan vi ser på «Nord»?Andre time fortsetter med et collageverksted. Her får elevene selv muligheten til å uttrykke deres egen stemme igjennom et visuelt språk (collage) og tekst med fortellinger om «Nord» sett fra ungdommens blikk og virkelighet. Elevenes collager og tekster presenteres på en felles Instagram-side for Arktiske historier sammen med alle de andre klassene fra Finnmark, Troms og Nordland som har deltatt.

BENDIK

Musikk, Trinn: 5-VG3
Bendik er prosjektet til artist, musiker og låtskriver Silje Halstensen,
fra Bodø/Bergen – bosatt i Oslo. Bendik blir ofte omtalt som et av
landets beste liveband og turnerer normalt innom spillesteder og
festivaler i Norge.Dette er et ønske fra Silje selv, og er blant annet fordi hun ønsker å kommunisere direkte med ungdom i skolelalder.
Hun ønsker å ha med sin faste synthist og gitarist, i tillegg til
lydteknikeren hun ellers bruker.
Materialet som er tenkt er en kombinasjon av allerede utgitte låter (i
ny drakt) og helt nytt materiale, deriblant antakelig noen urpremierer

Berg og båre (Kamilla Sajetz Mathisen og Regine Schrøder)

Scenekunst, Trinn: 5-7
Hvilke skapninger skjuler seg i bølgene? Hvem er Marmælen, Draugen og Hafgufa, og hva gjør du hvis du møter dem? En hel mytologi som for et par generasjoner siden var en selvfølgelig del av hverdagen langs hele norskekysten, er i ferd med å lide en stille død.Sammen med elever og lærere langs kysten vil vi drive et gjennopplivingsprosjekt av vår marine mytologi. Ut i skolen tar vi med oss Havhuldrefolket og de andre skikkelsene som ikke lenger er synlige for oss. Vi vil fortelle dere alt vi vet om alle dem som vi før kunne se, men som ingen har sett på mange år. Sammen med dere har vi lyst til å fortsette fortellingene. Er havskapningene virkelig blitt borte? Hvor gjemmer de seg? Hvordan forholder de seg til dagens mennesker, og dagens utfordringer?Og ikke minst vil vi finne ut hvordan de ser ut. Gjennom billedkunst, figurer og teater skal vi vekke til live hamskiftere og levende døde. Og for alt du vet finnes det ei usynlig øy ute i havet rett ved der du bor!Berg og Båre er et større samarbeidsprosjekt mellom DKS Nordland, Sceneinstruktørordningen i Nordland v/ Maja Zakariassen og billedkunstner Kamilla Sajetz Mathisen. Prosjektets mål er å løfte fram, bevare og aktualisere den nordnorske mytologien, eller kystmytologien. Denne turneen og verkstedet er prosjektets pilot.

Besøk på LIAF

Visuell kunst, Trinn: 5-7
Elevene skal besøke Lofoten Internasjonale Kunstfestival (LIAF) som foregår i Svolvær i hele september. LIAF er en av Norges viktigste kunstfestivaler og foregår annethvert år.Les mer om LIAF og programmet for 2019 på www.liaf.noTema for hele festivalen er "tidevannssonen" i konkret og overført betydning. En rekke kunstnere har gjennom et helt år jobbet med viktige spørsmål rundt tidevannet, livet i og ved havet, klimaspørsmål, alternative energikilder og mye mer. I den uken Vestvågøy kommer på besøk vil det være mye fokus på tang og tare! På utstillingene i Svolvær får vi se og oppleve mye av det de har jobbet med. Dette skal vi gjøre sammen med  Alibier, en gruppe formidlere som bruke "LAIV" og rollespill i formidlingen.Formidler fra LIAF kommer til skolen i mai/juni for å invitere elevene som neste år er 5. til 7.klasse, svare på spørsmål og fortelle litt mer om festivalen. Avtales med skolene direkte. Varighet ca 30 minutter.

Bokstavelig talt

Visuell kunst, Trinn: 8
Vi har alle en personlig strek som er en del av vårt iboende uttrykk og vår identitet. Streken vår har tradisjonelt vært fremtredende i dagliglivet gjennom bruk av håndskrift som verktøy og kommunikasjon. Dagens unge vokser opp i et samfunn som digitaliseres ved at digitale uttrykks- og kommunikasjonsformer erstatter de tradisjonelle. Håndskriften er et av de eldste personlige uttrykkene vi har.
I dette verkstedet får elevene mulighet til aktualisere sin personlige strek/handskrift ut i den digitale verden, et personlig digitalt avtrykk og identitetsmarkør. Med en lekende tilnærming får deltakerne i verkstedet utforske sin strek, og skape en digital font basert på sin personlige strek.

Bydyra

Musikk, Trinn: 1-7
Bydyra er et musikalprosjekt av Tusmørke, i samarbeid med Aktivitetsskolen Nordstrand i Oslo. Musikalen er i to deler, der vi følger Ekornet, Grevlingen og Kråka på vei fra villmarka til storbyen.Treet de bor i blir hugget ned av menneskene, så dyra flytter til byen. Det er ikke så lett å finne seg til rette, og dyra oppdager at de ikke er de eneste husløse i menneskenes verden. Dyra tilpasser seg og finner seg et nytt hjem i parker og bakgårder. Det viser seg at menneskenes by, plassert oppå naturen, ikke er trygg for naturens egne luner. Når vannet stiger og byens underjordiske elver kommer opp i dagen, er ikke betongen og asfalten så sterk som den ser ut. Storbyen blir på nytt en villmark.Musikken fra de to musikalene kom på plate 10. november 2017 på Karisma Records. På Miniøya fremfører Grevlingen, Kråka, Ekornet og Signekjerringa et utvalg av sangene, med et dramatisk sammendrag av handlingen. facebook.com/Tusmorke

Det skal ikke ofres - Narviksenteret

Kulturarv, Trinn: VG1
9.april 1940 angripes en rekke steder i Norge av Nazi-Tyskland. I Nord-
Norge fører 62 krigsdøgn til at 8500 mennesker mister livet, 64 skip går
ned og 86 fly styrter. I begynnelsen av juni kommer meldingen om at
allierte styrker trekker seg ut av Norge for å kjempe mot nazistene
andre steder i Europa.
10.juni 1940 overgis befolkningen og landet til
okkupasjonsmakten – en femårig tysk okkupasjon er i gang. Samtidig målivet gå videre.
Hvilke tilpasninger må enkeltmennesker gjøre når de tvinges til å leve
under en fremmed okkupasjonsmakt? Hvilke vanskelige valg konfronteres de
med? Elevene introduseres til temaet "Andre verdenskrig i Nord-Norge" og
enkelthistorier fra regionen gjennom bilder, dokumenter og gjenstander
fra Narvik Krigsmuseums rikholdige og unike samling.

Det vi ikke ser (Panta Rei Danseteater)

Scenekunst, Trinn: VG1-VG3
​​​​​​​I en travel og kaotisk hverdag har vi behov for å finne øyeblikk av ro når vi kommer hjem. Med utgangspunkt i dette behovet skaper Panta Rei Danseteater i samarbeid med koreograf Erik Kaiel en helt spesiell danseforestilling som kommer hjem til deg. Hjem til de rommene vi lever hverdagen vår i; stuer, hager, cafeer og byrom.I Det vi ikke ser undersøker fem unge kvinner hvilke tanker, følelser og erkjennelser som kommer til overflaten i det vi finner øyeblikk av ro. Forestillingen tilpasser seg hvert nye spillested, hvert nye hjem. Gjennom bruk av gester og rytme, samspill mellom danserne, sangeren og publikum vil hver versjon av Det vi ikke ser bli en unik, intim og spesiell opplevelse.Støttet av: Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNBCo-produsert av DansiT og Dansens Hus

Digital plakatkunst

Visuell kunst, Trinn: 9
Hadde det ikke vært kult å lage kunst på iPad med en digital penn? Nå har du sjansen! Tvillingbrødrene Robin og Rudi Gundersen fra Bodø har blitt kjent for sin digitale kunst med sine klare og spreke farger blandet med en sylskarp strek og store internasjonale samarbeid.Bli med inn i deres jobbunivers med iPad og digital penn og lær deg App'en Autodesk Sketchbook som vil brukt til å lage egne kunstplakater som kan stilles ut på skolen. Besøk gjerne hjemmesiden deres for se mer av arbeidet som Gundersons har gjort. 

Du må ikke glemme - Nordlandsmuseet

Kulturarv, Trinn: VG1
Ved freden i 1945 ble det ofte brukt utsagn som «Aldri mer 9. april» og «Vi må ikke glemme». Målsetningen her var at vi måtte lære av de grusomme hendelsene som 2. verdenskrig representerte, og at samfunnet skulle arbeide for at slike grusomheter aldri mer skulle skje. Har samfunnet lært? Har vi lært? Har du lært? I Nordlandsmuseets kildemateriale fra 2. verdenskrig finner vi mange eksempler på grusomheter og overgrep, som spesielt rammet krigsfanger fra Sovjetunionen, men også andre grupper. Vi ønsker at elevene skal få bli kjent med dette kildematerialet. Vi vil også introdusere elevene for nyere historisk materiale, med målsetning om at vi aldri må glemme hva som kan hende dersom diskriminering og rasisme får aksept. Du må aldri glemme! 

Far din er en tyv

Litteratur, Trinn: 5-7
Far din er en tyv. Det sier alle til deg. Alle hater faren din, fordi han stjeler. Alle hater deg, fordi du har en far som er tyv. Hva gjør du da? Skal du slåss? Skal du gjemme deg? Skal du flykte? For du kan ikke nekte. Alle har rett. Far din er en tyv.«Jeg bodde her jo, alle bodde her, vi bodde her. På dette stedet. Alt var det vanlige. Men nå, akkurat nå, visste jeg at det ikke var noe vanlig mer. Nå var det annerledes.» Far din er en tyv. Hva gjør du? Alle vet at far din stjeler. Alle kjenner noen han har stjålet fra. Alle er sinte på far din. Men hva gjør du? Det er ikke du som har gjort noe galt. Du er bare den som har en far som stjeler. Det er derfor alle er sinte på deg. Ingen skjønner at det er deg det er verst for. At det er du som for alltid må ha en far alle hater. At folk hater deg fordi faren din stjeler.Bjørn Ingvaldsen leser, forteller og samtaler med elevene omkring boka Far din.Det er mulig at elevene har behov for å snakke om besøket og tematikken i boka i for- og etterkant. Forslag til for- og etterarbeid kan dere finne på denne lenka: ​​​​​​​http://bokslukerprisen.no/bjorn-ingvaldsen-far-din/Du kan lese utdrag fra boka her: http://bokslukerprisen.no/tekst/far-din/#bonusFor at besøket skal fungere som lesestimulering bør bøkene være tilgjengelig i forkant og etterkant. Undersøk gjerne om Skoleboksentralen ved Nordland fylkesbibliotek har klassesett å låne bort: skolebok@bfk.noNominert til ARKS barnebokpris 2016, nominert til Bokslukerprisen 2017, nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2017. 

Filmworkshop

Film, Trinn: 10
Filmworkshop for 10. trinnselevene i Salten. 
Tord Theodor Olsen kommer ut på besøk til skolene i uke 43.
i ukene 48 og 49 får skolene besøk av filmhjelp.no ved Andreas Altermark. 


Fjell, Folk og industri - Museum Nord

Kulturarv, Trinn: VG1
Naturlandskapet i Nordland består av fjell i utallige varianter, forskjellige farger og utforminger. Fjellsider og knauser er slipt og formet etter isbreer og vær, og mennesket har satt sitt spor med omfattende bergverksvirksomhet i mange hundre år. Bergverksindustrien førte til tilflytting av arbeidskraft og befolkningsvekst, og bidro samtidig til teknologisk utvikling som fortsatt setter spor i landsdelen.Elevene introduseres i generell geologi, men dypdykk i interessant geologi for området. Elevene får innblikk i hvem menneskene var som startet letingene etter ressursene som lå gjemt i fjellet, og hvor kom kapitalen i fra. I tillegg til kulturarven som er igjen i dag.

Forfatterbesøk Ørjan Nordhus Karlsson

Litteratur, Trinn: VG2
Ørjan Nordhus Karlsson (født 1970 i Bodø) er norsk forfatter og sosiolog.Ørjan Nordhus Karlsson debuterte som forfatter i 2004 og har så langt rukket å gi ut 15 romaner. Nordhus Karlsson har spesialisert seg innen thriller, kriminal, fantasy og sci-fi sjangeren og vil snakke om scifi og dystopier. Hva er en dystopi og hva kan vi lære av dem? Og hvorfor er nettopp det så aktuelt i vår tid?Ved siden av å være forfatter har Nordhus Karlsson jobbet i Direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap og for EUs krisehåndteringsteam.  Han er utdannet cand.polit, i sosiologi ved Universitetet i Oslo og har tatt Hærens befalsskole. 
Dette er et opplegg på en skoletime. 

Framtid på Flukt - Guro Sibeko

Litteratur, Trinn: 8-10
Skolen får besøk fra 2045 - en flyktning fra framtiden. Gjennom slampoesi vil dere få rapport fra framtiden slik at dere kan forberede dere på hva som kan skje. Det er kanskje en advarsel, kanskje et rop om hjelp, kanskje et håp. 
Hva om vi er de neste som må flykte? Om nordmenn snart ikke har plass til å ta imot, vi koster for mye, kan ikke språket, kommer ikke i jobb, har dessuten ingen oppdragelse og flørter med lokalbefolkningen som om vi var likeverdige. Hva om alt dette egentlig har skjedd allerede – og de fleste av oss er døde for lengst?Framtid på flukt forteller historien til Sarah, en norsk ungdom som var fjorten år i 2019. Gjennom slampoesi får elevene høre historien om hvordan hun oppdager at Norge ikke er usårlig og at alt hun har lært å stole på kan bryte sammen. Hun og familien må bruke alle ressursene sine, alle kontaktene, alle pengene, for å komme seg ut. Men ute er det ingen som tør eller vil ta imot norske flyktninger. Det er som om vi ikke betyr noe for noen lenger, som om vi ikke er noen lenger. Og mye, mye verre er det for alle som ble igjen.Finnes det likevel håp?Framtid på flukt er en tankevekkende forestilling for ungdomstrinnet. Forestillingen skal både gi elevene innsikt i hva det innebærer å måtte flykte for livet, og inspirere dem til å skrive seg selv inn i problemstillinger og erfaringer som akkurat nå gjelder andre enn dem selv.Det er utarbeidet et opplegg for kreativ skriving som kan brukes i klassene etter forestillingen. Opplegget vil gi elevene støtte til å leve og skrive seg inn i liv de ikke har levd enda, og til å fortelle historier i form av poesi.

Ordliste
Har du elever som har vært kort tid i Norge, kan det være greit å sjekke at de kan disse ordene før forestillingen: Illusjon, blendverk, hallusinasjon, okkupant, integritet, nøytralitet, eksilregjering, motstandsfolk, atomreaktor.

Hva er lyd?

Musikk, Trinn: 5-7
Hva er lyd? Det kan være grusomme lyder, vakre lyder, stillhet, støy. Hva er egentlig lyd, og når blir lyd til musikk?Forestillingen er utformet i samarbeid med Vitensenteret i Tromsø. Den erfarne realfagspedagogen Astrid Wara formidler sin store kunnskap på engasjerende vis. Musikerne er forsøkskandidater for ulike lydeksperiment samtidig som de spiller flott musikk. Det blir lærerikt, spektakulært, spennende og morsomt.Her blir det både flammer og smell, ulyder og vakker musikk.Orkester: Arktisk Filharmoni SinfoniettaFormidler: Nordnorsk Vitensenter/Astrid WaraTekst og regi: Perong 48

IESTEV - Hunnbjørnen

Musikk, Trinn: 8-VG3
En konsert med den svensk-samiske joikeren, rapperen og samerettighetsaktivisten Maxida Märak og det Narvik-baserte klassiske kammerorkesteret MiNensemblet.
Maxida Märaks hardtslående tekster og atmosfæriske joik sammen med MiNensemblets visuelle og drømmende toner er en frisk og spennende miks av musikksjangre som skal turnere i kommunene på Sør-Helgeland med denne høsten.

Institusjonsbesøk VGS

Litteratur, Trinn: VG2-VG3
DKS Nordland i samarbeid med Petter Dass Museet i Alstahaug og Hamsunsenteret i Hamarøy tilbyr elever i videregående skole besøk på disse to museene.  (NB! Legg merke til hvilket vg-trinn opplegget skal gjennomføres for)Skolene sender bestilling direkte til museet.
Busstransport dekkes av DKS Nordland. 
Faktura for skyss sendes til DSK Nordland  - bruk vårt rekvisisjon/reisebestillingsskjema  Merk faktura med : 500LV/5190069​​​​​​​Les mer om oppleggene de to museene tilbyr:
Petter Dass - nær og fjern - for elever på vg 2- Petter Dass Museet i AlstahaugPetter Dass har en sentral plass i vår kulturhistorie. Gjennom en særegen diktning
preget av nordnorsk natur og livsvilkår er han regnet som en av de viktigste dansk-norske dikterne fra sin tid. Petter Dass har gjennom hundreårene som har gått siden han levde både inspirert og engasjert, og generasjoner av nordlendinger har opphøyet dikteren fra Alstahaug som en nasjonal og nordnorsk gallionsfigur.
I 2019 kan den gamle dikterpresten synes fremmed for mange. Petter Dass levde i et helt annet samfunn, i et helt annet religiøst landskap, og med helt andre verdier og normer enn dagens oppvoksende generasjoner. I undervisningsopplegget "Petter Dass - nær og fjern" får elever fra Vg2 gå nærmere inn på hvordan vi som lever i dag kan bli bedre kjent med Petter Dass og det han ønsket å formidle gjennom sine sanger og dikt. Elevene får også bli kjent med stedet Alstahaug, ved en vandring gjennom stedets 800 år lange
arkitekturhistorie.
Opplegget består av flere deler:
• Introduksjon til Petter Dass' litterære arv og kontekst (foredrag og film)
• Omvisning i Alstahaug kirke og Petter Dass-museet, med fokus på arkitektur og barokke stiltrekk i arkitektur og interiør.
• Tekstverksted hvor vi med bakgrunn i elevenes forarbeid på skolen arbeider med en "nær" og en "fjern" tekst av Petter Dass, med fokus på både tekstforståelse, historisk kontekst og eget tekstarbeid. Tekstarbeidet kan tas med tilbake til skolen for videre etterarbeid.
Lærerveiledning og ressurser til for- og etterarbeid arbeid fås ved påmelding.           Praktisk informasjon
 • Petter Dass-museet, Alstahaugveien 17, 8804 Sandnessjøen, www.petterdass.no , tlf.: 75 11 01 50
 • Varighet: kl. 10.00-14.00, inkl. en halvtimes lunsjpause.
 • Periode: 15. november - 10. desember 2019
 • Bestilling gjøres på e-post til petter.dass@helgelandmuseum.no innen 15. september 2019.
 • ​​​​​​​Maks antall deltakere pr dag er 60 stk

Besøk på Hamsunsenteret - for elever på vg3-Hamsun: Berømt og fordømtDagsopplegg for VGS3 om Markens grøde og Hamsuns kontroversielle forfatterskap
Markens Grøde representerer et høydepunkt i Knut Hamsuns litterære produksjon, men også et bunnpunkt i forfatterskapet hans: Det er romanen han fikk Nobelprisen for i 1920, og som Nazi-Tyskland elsket.
Vi ser nærmere på litterære og politiske kvaliteter ved Markens grøde og diskuterer romanens aktualitet i dag. Dagen er tredelt:
1. Om Markens Grøde:
Med utgangspunkt i elevenes forarbeid (minimum ett utdrag og et oppgavesett beregnet for 2–4 skoletimer), skriveøvelser og andre aktiviteter blir vi kjent med fiksjonsuniverset i Markens Grøde og de mest sentrale karakterene.
2. Lesninger 1917 – 1920 – 1940 – 2019:
Hva var Hamsuns intensjon med Markens grøde? Hvordan leste Nobelpriskomiteen den? Hvorfor kunne romanen appellere til en nazistisk leser 15 år senere? Et viktig mål for denne arbeidsøkta er å bevisstgjøre hvordan mening i en litterær tekst blir til i møte med leseren – med leserens egne interesser, verdier og spørsmål.
3. Fotovandring:
På vandring i tårnet ser vi på byggets arkitektoniske grunnkonsept:
bildet av de stridende kreftene i menneskesinnet. Elevene får informasjon som gjør dem i stand til å utføre en avsluttende, kreativ oppgave ved hjelp av mobilkamera. Målet er å skape bevissthet rundt nyansene og gråtonene snarere enn absoluttene i hvitt og svart – både i estetisk og eksistensiell forstand.Praktisk informasjon
 • Hamsunsenteret, 8294 Hamarøy, www.hamsunsenteret.no, 
 • Periode uke 39-45 (med unntak av uke 42)
 • Bestilling gjøres på e-post til hamsunsenteret.booking@nordlandsmuseet.no innen 1. september 2019.

Intronauts (Figurteatret og Green Ginger)

Scenekunst, Trinn: 8-10
INTRONAUTSI en ikke for fjern fremtid kan folk kjøpe personlige rengjøringsarbeidere kalt Intronauts; menneskelige miniatyrarbeidere som injiseres i kroppen for å kunne utføre nødvendig vedlikehold.
Men hva skjer hvis rengjøreren din oppdager dine dårlige sider?
Og hvor mye vil du faktisk vite om hva som foregår inne i kroppen din?Green Ginger vil ta med publikum på en fantastisk reise dypt inn i menneskekroppen og menneskesinnet. En historie om stormannsgalskap, futuristisk teknologi, store sprøyter og en svært liten ubåt. Inspirert av klassiske sci-fi filmer og Green Gingers velkjente abstrakte og burleske humor vil Green Ginger gi deg ut av kroppen opplevelse. En tur som tar deg inn under huden. Dette blir gøy! Og som Green Ginger selv sier: What could possibly go wrog ... ?
★★★★
A marvellously mad display...
an absolute standout
EDINBURGH GUIDE
★★★★
A delightfully madcap piece of theatre
HERALD SCOTLAND
★★★★
An hour of puppetry and magical animation
The whole thing is out of this world
REVIEWS GATE

CREDITS
Director and Dramaturg: Emma Williams
Composer: Simon Preston
Devising Performers: Martin Bonger, Jessica Hinds, Chris Pirie
Set and costume design: Chris Pirie
Lighting design: Marianne Thallaug Wedset
VFX animator: Emma Windsor
Creative Producer: Kate McStraw
Technical Stage Manager: Dean Sudron
Company Stage Manager: Charlie Smalley
Costume Fabrication: Izzy Bristow, Katie Hood, Emma Keaveney-Roys
Fabrication Jasper Cousins, Kyle Hirani, Tim Lucassen, Vigdis Ludvigsen, Emma Powell, Jan Erik Skarby, Nick Willsher
Original Devising Team (2018):
Adam Fuller, Emma Keaveney-Roys, Chris Pirie, Emma Williams
Interns: Jazz Cousins and Marianne Lauritsen
Figurteatret i Nordland: Geir-Ove Andersen, Anita Bjørkli, Preben Faye-Schjøll, Tim Lucassen, Jan Erik Skarby, Anne Sørfjell med hjelp fra Vigdis Ludvigsen.
INTRONAUTS av Green Ginger er en co-produksjon med Figurteatret i Nordland, og er støttet av Arts Council England.
Premiere på Intronauts var på Figurteatret 28. + 30. september 2018.


KaviarFactory - Creation of a moment

Visuell kunst, Trinn: VG1-VG3
I utstillingen "Creation of a moment" ser KaviarFactory på fotografiet og betydningen av denne kunstformen.Med trettien internasjonale og nasjonale kunstfotografer, presenterer KaviarFactory forskjellige tilnærminger til fotografering og utfordrer våre ideer om hva et fotografi kan være i det 21. århundre.Besøk på årets utstilling på Kaviarfactory i Henningsvær for utvalgte klasser på Aust-Lofoten og Vest-Lofoten vgsDKS Nordland dekker utgifter til skyss.

Krim for ungdom!

Litteratur, Trinn: 8-10
Med utgangspunkt i spenningsbøkene SNATCH og GAMER fortel forfattar Tor Arve Røssland om korleis desse to bøkene blei til. Korleis han brukte si latterleg omfattande erfaring med dataspel då han skreiv GAMER. Og korleis han mentalt måtte bli ein skurk for å skrive SNATCH. To erfaringar han ikkje ville vere forutan.Når det gjeld GAMER, tar forfattaren opp problemstillingar rundt dataspeling og høyrer elevane sine erfaringar med dette.
Når det gjeld SNATCH, går han inn på det moralske dilemmaet som hovudpersonane er i: Kor langt ville du gått for å hjelpe dei du er glad i? Ville du blitt kriminell om det var siste utveg? Kvifor likar vi å lese om slike ting vi aldri ville gjort i verkelegheita?Bøkene har korte setningar, slik at dei er lette å lese.

La Linea

Musikk, Trinn: 1-7
En linje kan være en strek eller en grense. Av og til kan den også være usynlig, som noe vi har i hodet eller i tankene. Hva om linjen forsvinner?

​​​​​​​ I denne produksjonen møter vi de to belgiske musikerne Aurélie Dorzée og Tom Theuns. De har valgt å jobbe med problemstillinger som oppstår når vi som mennesker må forholde oss til en linje eller grense. Med sin egen grenseløse musikk som utgangspunkt, iscenesettes situasjoner der linjen kan oppleves som en fysisk eller mental grense. Hva vil det si å være på innsiden eller utsiden? Tematikken i La Linea kan også være et innspill til dagens migrasjonsproblematikk. Forestillingen er i hovedsak nonverbal og det synges på Gibberish (også kalt Kaudervelsk), som er et lekespråk uten mening. Satt i kontekst kan allikevel Gibberish gi mening.

Love and the ocean (Lost and Found productions)

Scenekunst, Trinn: 8-VG3
Hva er det med havet som vekker lengselen i oss?
Og hva er det vi lengter etter?Love and the Ocean er en forestilling av teaterkompaniet Lost and Found productions (Nikoline Spjelkavik og Victoria Røising). Havet og Kjærligheten møtes på sengekanten og brer en dyne av musikk, video og tekst over publikum.
Forestillingen foregår i en diger seng, et sted mellom dagen og drømmenKanskje handler det om å være ett med noe, noe større, eller noen, som da vi ennå var et lite frø, et foster,
tilbake til en begynnelse.
Kanskje det handler om å drukne, om oppløsning.
Det er stille før stormen. Vi kommer til å trenger hverandre i uværet. Du kan være en redningsvest i det uendelige blå, eller grunn nok til å tenne et nødbluss.  

LYDSPOR

Musikk, Trinn: 1-7
Finnes det rytmer eller toner i omgivelsene våre? I klasserommet, i skogen, i stua?
Musikerne Are, Peder og Marius spiller jazz og har trente ører. 
De legger nemlig merke til toner og rytmer overalt og prøver å setter dem sammen til LYDSPOR ved å bruke instrumenter og moderne datateknologi. Det morsomste de vet er å skape musikk som ingen har hørt før.

Så, sett deg godt til rette, lytt og kjenn etter,- hva er det du hører?  Slik åpner du døren inn til LYDSPOR sitt musikkunivers.
Her er din fantasi det viktigste du bruker i møtet med musikken og det fins ingen rette svar, som i matematikk, -  du bestemmer selv hva musikken kan bety for deg.
- Hva tror du musikerne vil fortelle? En stemning, en følelse eller historie?LYDSPOR har et nytt og spennede uttrykk hvor musikerne kommuniserer gjennom film og spiller musikken live.  
​​​​​​​Med vakre videoanimasjoner som fargelegger musikken ønsker vi deg velkommen til LYDSPOR- en lytteopplevelse.Før dere kommer på konsert må lærerne forberede dere på hva jazz og lytting kan være, samt øve på melodien til "Sing a song,song". Når dere har vært på konsert ønsker vi at dere prøver selv å skape musikk ved hjelp av Ipad, se lenken Lydspor etterarbeid.. Forberedelser er merket i kronologisk rekkefølge 1-3.

Markens grøde LIVE - en høytopplesningskonsert

Litteratur, Trinn: VG2
Markens grøde - en høytlesningskonsert, er en bearbeidelse av Hamsuns Nobelprisroman. Konserten spilles av to formidlere og èn musiker.Vi forteller historien til nybrottsmannen Isak, som bygger opp gården Sellanrå, og hans møte med det moderne samfunnet gjennom gruvedrifta i fjellene rundt gården.Konserten løfter fram en økokritisk lesning av romanen og problematiserer forholdet mellom mennesket og natur.Prosjektet har lånt konserten som form, men litteraturen er i fokus.
Musikken forsterker og tydeliggjør tekstopplevelsen og skaper et rom som oppleves nært.Målet er å gjenskape en personlig leseropplevelse - i et kollektivt rom

Nordic Music days

Musikk, Trinn: VG1-VG3
En komposisjonsworkshop - for elevene på Musikklinjen.Den digitale poeten Leif Haglund og komponist Bjarne Kvinnsland besøker skoler og arrangerer verkstedsdag hvor det lages lydlagt poesi/lydpoesi/poetiske videoverk.
Elevene presenteres og utfordres på temaet Sannhet?, og vi ønsker å sammen undersøke hva sannhet kan bety. Hvem eier sannheten og hvem eier historien? Går det an å diskutere om musikken er sann? Min historie er like sann som din - men den blir aldri den samme historien.  Vi vil se på viktigheten av å fortelle flere sider og slippe til mange stemmer. Alle eier sin egen sannhet.Etter en temaintroduksjon får elevene assosiasjonsøvelser som de utfører sammen med med Leif Haglund og Bjarne Kvinnsland. Videre gjør vi opptak av ord og lyder, lager videoer som kan lages i klasserom eller nære omgivelser. Sampler, redigerer på stedet og etter en 3-timers økt sitter vi igjen med små lydverk/videoverk som publiseres på Nordic Music Days sin web. Her kan både skole, hjem og andre finne tilbake til verkene og følge med på samlingen som utvikler seg.
Nowhere to hide

Film, Trinn: VG1-VG3
På flukt fra IS
Vi møter sykepleieren Nori Sharif. Han får et videokamera av regissøren Zaradasht Ahmed, og skal dokumentere sin hverdag i det krigsherjede Irak. Opptakene blir satt sammen med regissørens egne opptak av Nori og hans familie.
Opptakene starter i 2011 når amerikanerne trekker seg ut, og pågår til 2016. Gjennom Noris unike opptak ser vi den meningsløse volden stadig øke, og sikkerheten blir dårligere og dårligere i Noris landsby. Til slutt må Nori og hans familie selv legge ut på flukt fra IS.
Filmen har blant annet vunnet hovedprisen ved den prestisjefylte dokumentarfilmfestivalen IDFA, og «Amanda» for beste dokumentarfilm i 2017.

Oftania - Wake Up

Musikk, Trinn: 8-10
I «Oftania - Wake up» inviterer Aleksander Kostopoulos til kunstinstallasjonskonsert.Film, tekstiler, lys tas i bruk i kombinasjon med musikken for at publikum får ta del i en forent, men sansemessig sammensatt opplevelse. Publikum vil kunne bevege seg fritt rundt en «kube» i senter av rommet. Dette gjør at en vil kunne oppdage ulike visuelle og hørbare elementer avhengig av hvor en velger å stå og gå. Lokalet må blendes

Oh Baby Baby (Lost and Found productions)

Scenekunst, Trinn: 7
Oh Baby Baby er en interaktiv teaterforestilling om forelskelse, sex, identitet, pubertet og kropp. Vi bruker banebrytende teknologi og statistikk for å lokalisere elevenes fremtidige bekymringer. Når elevene kommer inn i klasserommet er det blitt til et laboratorium, og de nye vikarlærerne er utenomjordiske spåkoner. Med seg har de en følelsesdetektor i form av en hyperrealistisk babydukke. Alt kan snakkes om, og ved å snakke om det vanskeligste først håper vi å gjøre overgangen fra barn til voksen noe mindre ensom og skremmende.Dette er en forestilling som fra første øyeblikk, ja faktisk fra øyeblikket før du trer inn i rommet, blir hensatt i en tilstand av magi og nysgjerrighet som vil nå alle. Du skjønner øyeblikkelig at du er med på noe eksepsjonelt, noe vidunderlig pirrende, og etterhvert forstår du at det handler om deg. Du får avdekket mange lag i deg selv uten å føle deg utsatt. Det er utfordrende, men på en måte som tar vare på hver og én i rommet. Alle tanker og følelser er lov, og det finnes ikke lenger skam. Du blir opplyst, utfordret og underholdt. Alt dette skjer på 45 minutter.​​​​​​​Forestillingen er støttet av Norsk Kulturråd, FFUK og Andøy kommune.

Traff målgruppa midt i fleisen. Den var veldig engasjerende, litt skummel, litt klein og ganske sjokkerende for noen. Ungenes tilbakemelding er udelt positive - de syntes de lærte mye på kort tid. et knall alternativ til vanlig klein seksualundervisning av lærerne. -Tonje Lugavic, lærer

Ordlaboratorium 1

Litteratur, Trinn: 1-3
Ordlaboratorium 01, er en interaktiv forestilling og workshop for barn i småskolealder. Målet med laboratoriet er å stimulere til språkglede og leselyst gjennom leken utforsking av språkets byggesteiner. I laboratoriet er barna selv språkforskere og skaper nye ord.

Phønix - Folkemusikken i sentrum

Musikk, Trinn: 1-7
Velkommen til en livlig og engasjerende folkemusikkonsert!Phønix er et af Danmarks mest erfarne skolekoncertorkestre med over 1000 koncerter i Danmark og udlandet bag sig. Med deres helt unike lyd og instrumenteringen; basklarinet, harmonika, percussion og sang, præsenterer kvartetten en folkemusik koncert fuld af energi, musikalitet, humor og et stærkt visuelt udtryk.Eleverne trækkes med ind i en spændende verden af iørefaldende melodier, drabelige sange og groovende rytmer, som er vokset direkte ud af den danske og nordiske musikkultur. Interaktion med publikum som sang, klap og bodypercussion, indgår altid naturligt i koncerten.

Pirater fra Karibien

Scenekunst, Trinn: 8-10
Pirater fra Karibien er en eksplosiv, gøyal teaterforestilling basert på den ikoniske filmen Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl.Smeden Will Turner er på en eventyrlig ferd for å redde sin store kjærlighet Elizabeth Swann. Denne jakten får en uventet vending når han møter den beryktede piraten Jack Sparrow, som også har mistet sin store kjærlighet: skipet The Black Pearl. I skyggen av en urgammel Aztekerforbannelse må Will og Jack samarbeide for å vinne tilbake Elizabeth og skipet til Jack. I den lekne stilarten gestisk teater zoomer, klipper og ser vi scener spilt både baklengs og i slow motion. Det er en stilform der skuespillerne skaper sted, rom og karakterer kun ved hjelp av sine egne kropper - hvilket gjør forestillingen veldig turnévennlig, da det ikke er noe scenografi.Filmen har en spenningsfylt atmosfære og lekenhet som ble brukt som utgangspunkt da arbeidet ble lagt ned for å iscenesette denne fortellingen best mulig. Bevegelsesuttrykket er raskt og skiftende, med karikerte personligheter som tar oss inn i et univers med ramsalte replikker og barske sjørøvere. Dette gjør at fortellingen treffer tilskuerne på en annen måte enn det ord alene ville gjort. Lyddesignet har tatt en sterk inspirasjon fra tegneserieverden. Musikken er symfonisk med et folkemusikkpreg, inspirert av komposisjonen fra filmen forestillingen baserer seg på.

Påvirka

Film, Trinn: 8-VG3
Vi tror gjerne at oppfatninga av hvordan vi vil se ut kommer innenfra. Likevel er det slik at de fleste skifter stil til samme tid i takt med mote. "Påvirka" tar sikte på å bevisstgjøre målgruppen om påvirkningen vi blir utsatt for gjennom media og hvordan denne fører til trange - til dels umulige - normer for utseende.
Filmskaper Emilie Blichfeldt viser sin film «How do you like my hair?», en personlig historie som på humoristisk og varmt vis viser oss at skjønnhet kan være så mye mer - og så annerledes - enn det vi forventer.Ved å ta utgangspunkt i sitt eget ønske om å påvirke vil Blichfeldt vise hvordan vi er under en konstant strøm av påvirkning fra media. Hun argumenter for at dersom man ønsker å nærme seg frie og selvstendige valg, må man bli bevisst denne påvirkninga og forholde seg kritisk til den. Hun vil vise fram hvordan markedsføring fra utseendeindustri og strømmen av bilder fra underholdningsindustri understøtter hverandre og drar i samme retning. Hun vil særlig ta opp influencernes, og instagrammernes rolle.«How do you like my hair?» vant kritikerprisen på den norske kortfilmfestivalen i Grimstad i 2014. Filmen vant også prisen «Der grosse Klappe», på DOX! i Duisburg: En pris for politisk dokumentar for ungdom, kåret av en ungdomsjury.
Merk: eksakte turnédatoer vil komme på et senere tidspunkt. DKS Nordland tar direkte kontakt med skolene dette berører.

Ravi

Musikk, Trinn: 1-7
Ravi ær en påpartist såm vi trygt kan kale påpstjærne. Han har vært på tåpn a VG-lista såm bestselgnde plateartist, å ær mest kjent får ”laneplagr” såm Utadæsjælåplevelse å Dødsøt.
"Laneplagr" ær får øvri de vi kaler sangr såm blir spilt åvralt, å helst me melodier såm klistrer sæi til jærnen, så de var ike helt tilfeldi at Ravi ble programledr får enærkå teves program Landeplage.Ravi har åså vært programleder for Idol å Eks Faktor, å når han kåmr til skoln får å spile egne hits er de græit å vite at han kan være ganske morsåm å flink til å fårtele.
Jør dere klare får en utaderesjælopplevelse!

Ravn (LumparLab Teaterförening)

Scenekunst, Trinn: 1-7
RAVN består av historier om liv og død, historier som opptar barn og unge, men også voksne. Historier
som øker vår evne til å forstå hva som skjer med oss og hva som skjer rundt oss. Historier som kan
hjelpe oss til å forholde oss til hverdagslivet og til livets mange utfordringer.
Under forestillingen sitter publikum midt på gulvet og handlingen utspilles rundt og mellom dem.
Erfarne skuespillerne framfører den magiske historien gjennom fortellerkunst, skyggeteater, sang og
bevegelse. Vi håper at elevene skal sitte igjen med tanker og spørsmål omkring egen og andres
eksistens og om liv og død som rammer oss alle. Fortellerformen kan også gi inspirasjon til barns egne
fortellinger.

Romeo og Julie - Rana U (Nordland teater Ung)

Scenekunst, Trinn: 8-10
Samtiden preges av sosiale media som presser oss til å fremstå som vellykkede. Selviscenesettelser er et kjent fenomen blant unge mennesker, og denne forestillingens form er selviscenesettelsen.
Hele forestillingen videodokumenteres fortløpende av skuespillerne selv, og projiseres med flere simultane videoer på bakveggen akkompagnert av forskjellige former for musikk.Shakespeares ”Romeo og Julie” er den klassiske tragedien om ulykkelig kjærlighet. De to ikke få hverandre fordi foreldrene deres er i en blodig strid med hverandre.Vår ”Romeo og Julie” bygger på samtidens identitetsforståelse hvor både gutter og jenter kan se seg selv tidvis som objekt og tidvis som subjekt. I tillegg har erotikken i vår tid et omskiftelig og metroseksuelt element. Er det disse elementene som kanskje kan forhindre den klassiske tragedien i gravkammeret?Skrevet av William Shakespeare - bearbeidet av Rolf AlmeRegi/scenografi/kostyme: Rolf AlmeKoreograf: Denis de VisscherDramaturg: Nina GotlibsenLysdesign: Johan HaugenMed utøvere fra NT Ung – Nordland Teaters ungdomsgruppe

Si ifra

Kunstarter i samspill, Trinn: 8
Du føler  når du blir behandlet uten respekt. Du ser når andre blir behandlet uten respekt.- Hva kan du gjøre?- Si ifra. Men hva kan du si? Hvordan kan du si det og til hvem? Si ifra er en produksjon kombinert av musikk og skrivekunst basert på musiker Kim Lies egne erfaringer med mobbing på barneskolen. For Kim tok det lang tid før han sa ifra om hvordan han egentlig hadde det på skolen, og først som ung voksen satte han ord på det.- Mye kunne vært annerledes dersom han hadde sagt fra tidligere.Rebekka Brox Liabø er teater- og skrivepedagog  og har lang erfaring med skriveverksteder. Gjennom teknikker fra kreativ skriving og teater skal elevene bli tryggere på å utrykke seg skriftlig og stole på sin egen stemme. Skriveverkstedet skal hjelpe elevene å utrykke seg gjennom å skrive, og dele videre med hverandre. Det er først når vi snakker om det som er vanskelig at vi kan gjøre en forskjell. 

Skolesekken din er en spillefilm (Det andre teatret)

Scenekunst, Trinn: 1-7
Se for deg at skolesekken din plutselig ble en grotte full av minimennesker som trengte en ny dronning? Eller at en westernfilm utspilte seg i norskboka di? Eller at du var helten i en fantasy-film der læreren din var din erkefiende!?I «Skolesekken din er en spillefilm» lager improvisatører fra Det Andre Teatret teaterfilm med klasserommets fiende nr.1: Mobiltelefonen! Utstyrt med en mengde iPhones lager de alt av musikk, lys og video i en interaktiv og gjennomsiktig forestilling, der klasserommet og elevene spiller hovedrollene.Det Andre Teatret har på å få år utviklet seg til å bli et av de viktigste teatrene i Europa med fokus på improvisasjon og interaktive forestillinger for barn. Etter DKS-suksesser som «Lekene slår tilbake», «Ønskedrøm», «De 20 beste minuttene av ditt liv» og «Teaterkomiteen» er de klar for å gyve løs på noe helt nytt; Skolesekken!

STAR WÅRS med Å (Madam Pysj AS)

Scenekunst, Trinn: 1-7
Når vi leker, er det ikke alltid like enkelt – eller viktig – å holde seg til den originale historien. Og noen ganger kan det bli like bra, eller til og med bedre, om vi blander historiene litt!For hvordan var det nå igjen; minner ikke Star Wars veldig om våre egne, mer tradisjonelle eventyr, med riddere, prinsesser, og skumle slemminger som må overvinnes?På 40 minutter serverer skuespillerne – godt hjulpet av barna selv - en forestilling full av latter og gisp – og masse musikk - som passer like godt for alle, enten de elsker historien Star Wars, eller aldri har hørt den før.Forestillingen er tilpasset DKS etter støtte fra Akershus DKS og praktisk tilrettelagt av Akershus Teater.

Stor-Stina, fortellingen om Långa Lappflickan (Åarjelhsaemien Teatere og KammeRana)

Scenekunst, Trinn: 8-VG3
En uvanlig fortelling om en uvanlig jenteHelt fersk forestilling basert på den sanne historien om Christina Chatarina Larsson (1819-1855) fra Malå i Nord-Sverige. Christina Chatarina levde i en tid der det eksotiske og abnorme fikk stor oppmerksomhet. På markeder og sirkus rundt i Europa betalte folk gjerne for å få oppleve vanskapte mennesker og fremmede folkeslag.Grunnet sin uvanlige høyde fikk Christina Chatarina artistnavnet Långa Lappflickan, og hennes liv ble noe helt for seg selv. Forestillingen er sterkt inspirert av Åke Lundgrens bok med samme navn. Den bygger på et nært samarbeid mellom Åarjelhsaemien Teatere og KammeRana v/ Rana Kulturskole med støtte fra DKS Nordland og Sametinget.Premiere 8.september 2018.

Sverre Skrot og Ingenting

Litteratur, Trinn: 1-4
Sverre Skrot bor sammen med moren sin på toppen av en skrothaug. Fru Mor er nærmest besatt av tanken på at sønnen skal finne seg ei dame som kan få orden på alt rotet. Og som dessuten kan danse flamenco og sy gardiner. For å få slutt på maset bygger Sverre ei skrotdukke som skal forestille ei dame. Men da han er ferdig, har det blitt til en mann istedenfor. Naboen Healer-Lydia tilbyr å blåse liv i skrotdukka, slik at Sverre får seg en venn. Ingenting heter han. Men går det å an bli venn med Ingenting?Harald Maximillian Stoltenberg lover en underholdende og ellevill opplevelse for 1-4 klasse, hvor han formidler historien i en kortversjon ved å lese, fortelle, spille karakterer, danse flamenco og vise noen av de 70 tegningene han har laget i boka.

Søppelplasten i havet

Litteratur, Trinn: 5-7
Søppelplasten i havet skildrer hvordan havet, sjøfuglenes matfat, er i ferd med å bli en søppeldynge. Når forskere undersøker døde havhester som skylles opp på strendene, finner de plast i magene deres. Slik varsler fuglene om at det er altfor mye plastsøppel i sjøen. Heldigvis kan vi sammen og hver for oss hjelpe havhesten og de andre sjøfuglene, og rundt om i verden har mange allerede tenkt ut smarte oppfinnelser og løsninger for å fjerne søppelet.
Besøket Søppelplasten i havet bygger på sakprosaboken med samme navn skrevet av skjønnlitterær forfatter Kirsti Blom og biolog Geir Wing Gabrielsen, Cappelen Damm 2016. Produksjonen er også rikt illustrert med bilder blåst opp på storskjerm.

Tegn en bok - besøk av illustratør

Litteratur, Trinn: 6
I forbindelse med produksjonen - Tegn en bok vil alle klasser som deltar være med i en konkurranse hvor 3 klasser kan vinne kr 3.000,- til klassekassen, og besøk i løpet av skoleåret av en bokillustratør.Møt John S. Jamtli
Han har skrevet og illustrert tegneserien Sabotør: Operasjon Muskedunder. Følg Korporal Sverre Granlund i den sanne historien om når han og elve andre sabotører drar på oppdrag for å sprenge kraftverket i Glomfjorden, Nord Norge. Det som skulle gå klokkereint, ble fort et virrvarr av gale avgjørelser som igjen resulterte i forfølgelse og tragedie. Tegneserien har som mål å legge fokus på en av de mindre kjente operasjonene fra andre verdenskrig, og å opplyse om at det skjedde mer en bare Max Manus og Tungtvanns operasjonen under krigen.
John S. Jamtli har bakgrunn som illustratør og har jobbet innen film, spill og litteratur bransjen siden 2007. Han begynte å illustrere tegneserier i 2009, og begynte å skrive dem selv i 2016. I 2018 kom han ut med tegneserien Sabotør: En røverhistorie fra krigsårene, som blant annet tar for seg Osvald gruppen, Henry Rinnan og Falstad fangeleir. Tegneserien ble nominert til fire forskjellige priser som årets beste tegneserie og ble kritikerrost av anmelderne. I presentasjonen av Sabotør: Operasjon Muskedunder tar forfatter for seg en av de mer ukjente operasjonene fra andre verdenskrig og legger fokus på viktigheten om å kunne presentere andre verdenskrig i et nytt lys for en ny generasjon, i tegneserier. Han forteller om prosessen han gikk igjennom for å lage tegneserien, viser videoer av hvordan han tegner og svarer gjerne på alle spørsmål som måtte dukke opp.

Ti bud

Kulturarv, Trinn: VG1-VG2
Barokk Boreal spiller TI BUD i sanger av Petter DassDet skal tevles i de 10 bud med sang, klimpring, fele, dans …og kortspill. Petter Dass’ ti bud-sanger innleder Katekismesangboka, Norges første barnebok (ferdigstilt i 1698) og en av Danmark-Norges mest utbredte bøker på 1700-tallet. Barokk Boreal framfører budsangene på ulike varianter av melodiene herr Petter brukte når han oversatte budene til vers og viser, noen av 1600-tallets mest folkekjære melodier, hentet fra skriftlige kilder og folkelig tradisjon. 

NB. Bruk tilgjengelig læremateriell, se pdf-dokument som ligger vedalgt. ​​​​​​​

Tik Tik Tik (DEBELDA'S LEKESIRKUS)

Scenekunst, Trinn: 1-4
Tik Tik Tik tar barna med til en verden av arabisk musikk og sirkuskunster i et levende og lekent samspill. Musikeren Safaa er en tøysete karakter. Han har med seg arabiske fløyter og trommer, og spiller en nydelig arabisk vuggesang, og engasjerer barna når han lager magiske lyder og voldsom tromming. Sjongleringskunstner Diego er roligere, han uttrykker seg for det meste via kroppsbevegelser, sjonglering og manipulasjon av objekter. Samspillet dem imellom er levende, gledesfylt, raust og kommunikasjonen skjer gjennom lyd og bevegelse - alltid med et smil på lur.Forestillingen er en intim og visuell opplevelse med plass til improvisasjon og interaksjon med publikum.

Tobias og dagen det smalt (Rimfrost produksjoner)

Scenekunst, Trinn: 1-7
«Vi skal ta dere med på en reise inn i dinosaurenes fantastiske verden. Og vår guide på reisen er verdens fremste dinosaurekspert. Tobias! Tobias kan alt som er verdt å vite om dinosaurer, fra den minste lille filleøglen til giganten Tyrannosaurus Rex.»Det er mange som kaller Tobias for Cecilie. Nesten alle kaller han for det faktisk. Ikke engang mamma og pappa vet at Cecilie er Tobias. Og det er jo ikke så rart, for utenpå har han jentekropp, men inni seg er han en gutt. Tobias er det fineste navnet han vet om og sammen med den usynlige dinosaurvennen Konrad kan Tobias være seg selv; verdens beste
dinosaurekspert! Bestevennen Pauline er i virkeligheten den eneste som vet hvem Tobias er. Hun prøver å hjelpe, men likevel føler Tobias det som da meteoren kolliderte inn i jorda og alle dinosaurene døde. Hva kommer til å skje hvis alle får vite hvem han egentlig er?Tobias og dagen det smalt er en forestilling om identitet, dinosaurer og vennskap. Forestillingen tar utgangspunkt i samtaler med barn og voksne om kjønnsidentitet og å være født i feil kropp. Gjennom en miks av fantasi og virkelighet utvikler forestillingen kunnskap og innsikt; det er mange måter å være menneske på.Takk til alle som har delt av sine historier, kunnskap og ekspertise.Forestillingen hadde premiere på Hålogaland teater 23.november 2017, men den er produsert med tanke på skoleturne.Lillian Bikset i Dagbladet skriver: Det kunne lett ha blitt en pedagogisk forklaringsforestilling om transkjønn og toleranse. I stedet er det blitt en rikholdig, formbevisst, opplevelsesfortelling med mange lag, der flere beslektede, mindre problemstillinger speiler seg i den store, uten å konkurrere med den eller avlede fra den.Anki Gerhardsen i avisa Nordlys  sier:Dette trodde jeg skulle bli kleint og påtatt. Jeg tok skikkelig feil. Rimfrost Teaterensemble gjorde min skepsis til skamme. Med manusforfatter Jenny Svensson og regissør Morten Røsrud i spissen har de laget en forestilling som er åpen, undrende, leken og mangfoldig, og som dermed greier å snakke om noe så komplekst som uklar kjønnsidentitet uten å bli bastant eller skråsikker. Tvert i mot.

Undercover Refugee

Scenekunst, Trinn: 8-10
Undercover Refugee er en teaterforestilling basert på Karen Houges reise da hun fulgte syriske flyktninger i 2015 fra stranden på Lesvos og oppover Europa.

Undercover Refugee viser nye sider fra flyktningsruten, grensepolitiet, frivillige, mafia og flyktningene, enn hva som ofte er fortalt i media. Undercover Refugee blander satire, skygge teater, dokumentar teater og humor, og er en duo-forestilling med Karen Houge og David Tann. De er begge er utdannet fra teaterskolen Ecole Philippe Gaulier i Paris.

​​​​​​​Etter forestillingen vises det bilder fra den virkelige turen, og legges opp til dialog mellom skuespillerne og publikum. 

Uprisen

Litteratur, Trinn: 9
Uprisen er ungdommens egen kåring av årets beste ungdomsbok. Hvert år deltar rundt 900 ungdommer i kåringen. Kåringen har tre ledd.
Uprisen deles ut under Norsk Litteraturfestival i mai. Prisen administreres av Foreningen !les i samarbeid med Norsk Litteraturfestival  og Den kulturelle skolesekken.Kåringen går over et helt skoleår og involverer 900 ungdommer. I kåringens siste fase leser sju utvalgte niendeklasser de fem nominerte bøkene og kårer en vinner. Sju fylker, og for første gang er Nordland med og  har en av disse eksklusive plassene. Og i kåringen av årets beste ungdomsbok 2019 deltar altså 9. klasse fra Straumen skole.Som juryklasse får de bøker og lydbøker tilsendt. Disse skal de fordype seg i og diskutere. Læreren skal på seminar i Oslo. Klassen får to til tre besøk av kritikerfadder, og det hele munner ut i klassetur til Norsk litteraturfestival på Lillehammer i mai 2019, der årets ungdomsbok kåres.

Varsku! Markens Grøde

Litteratur, Trinn: VG1-VG2
Markens grøde – En skriveworkshop I fjor var det 100 år siden Markens grøde ble utgitt. Knut Hamsun fikk Nobels litteraturpris for romanen i 1920.I denne drama -  og skriveworkshopen inviteres elevene inn i Markens grødes romanunivers. Gjennom fortelling, skriveøvelser, dilemmaer og rollespill undersøker vi sentrale problemstillinger i Markens Grøde sett fra en av hovedpersonene;  Ingers perspektiv.

Virkelig

Musikk, Trinn: 8-VG3
Lykke til i livet. Enten er det en lakonisk hilsen til en person som har en usikker fremtid i møte, eller så er det en melankolsk og ektefølt lykkeønskning. For guttene i Virkelig er nok albumtittelen mer tenkt som det første. Skiva ble skrevet det siste året Tobias, Sondre og Erlend gikk på videregående, og de visste alle at de skulle videre i livet. Flytte ut hjemmefra, kanskje vekk fra Bodø, byen de har bodd i hele livet, og vekk fra alle kjente.Virkelig ga ut singelen «Cecilie» i 2015, og etter å ha kranglet den inn i diverse strømmetjenester, hadde de plutselig gitt ut sin alle første låt i en alder av 16 år. To uker etter slippet var låta kåret til «Ukas Urørt» og listet på NRK P3. Der ble den liggende i hele 38 uker, og den påfølgende sommeren spilte Virkelig på festivaler som Trondheim Calling, Slottsfjell, Pstereo, Parkenfestivalen, Trænafestivalen og Sommerfesten på Giske.Festivalsommeren ga mersmak, og tankene om et album begynte å få fotfeste. Ved starten av 2017 gikk bandet inn i en lengre periode i studio, der resultatet skulle vise seg å bli deres debutalbum, "Lykke til i livet". P3 la tidlig sin elsk på det nye materialet, og allerede ved årets inngang var bandet kåret til en av de fem mest spennende norske artistene å følge med på i 2018.Et imponerende glansbilde, men bak ligger store ambisjoner,  hardt arbeid og miljøer med profesjonelle folk som tidlig har lagt til rette underveis.Virkelig slo igjennom nasjonalt i 2018 og er snart å se på scenen i skolene i Nordland.  

Vår forestilling om Sara (Teater Grimsborken)

Scenekunst, Trinn: 5-7
En tidlig morgen, hvor kulda er så fuktig og klam, at den kryper inn i marg og bein, hvor det eneste man har lyst til, er å trekke dyna over hodet og stenge verden ute høres det et skrik. Sara er borte! Vår forestilling om Sara er en rørende historie om en glad og harmonisk jente, som nesten mister livet på grunn av mobbing. Forestillingen kommer hverken med pekefingre, eller med løsninger, men setter søkelyset på hvordan mobbingen påvirker Sara, og på hvor vanskelig det er for foreldrene å gjøre noe. Vår forestilling om Sara er støttet av Institusjonen Fritt Ord, Fond for Utøvende Kunstnere og Norsk Skuespillerforbunds Fond for Frilansere.

Ære være mine døtre

Litteratur, Trinn: VG2
Et besøk av forfatter og jounalist Lene Wold om innhold og arbeidsmetode i boka Ære være mine døtre - en fars fortelling om å drepe sitt eget barn. Boken tar for seg dagsaktuelle temaer som ære og skam, menneskerettigheter, tro og livssyn.

Filmfest Salten film og Q&A (vår 2020)

Film, Trinn: 10
21. og 22. april har vi film og Q&A i Fram Kino. Det blir ikke FilmOrama. Mer info kommer.

Filmfest Salten galla (vår 2020)

Film, Trinn: 10
Det blir Filmfest Salten galla og Filmvisning med Q&A som vanlig, men FilmfestOrama utgår. Mer info kommer...
Uttrykksform
Målgruppe
Tidspunkt
Åpne filter